Recept: Feniklový šalát s kozím syrom

Foto 6

 

V horúcich letných dňoch nie je nič lepšie ako ľahký, osviežujúci obed. Preto sa s Vami musím podeliť o môj tip na skvelý, chrumkavý, dokonale dochutený šalát. Že nemáte radi fenikel ani chuť kozieho syra? Ja som donedávna bola voči týmto dvom surovinám tiež skeptická. No bol to práve tento šalát ktorý ma s nimi zblížil. A teším sa! Lebo kozí syr je podstatne zdravší ako ten kravský a voňavý fenikel obsahuje kopec bielkovín, železa, horčíka, fosforu, vápnika, draslíka, zinku, mangánu, selénu, sodíka, kyselinu listovú a pantoténovú a vitamíny A, B, C. S touto kombináciou vitamínov fenikel podporuje trávenie, odstraňuje bolesť brucha a plynatosť, podporuje vyprázdňovanie, udržuje zdravé a čisté dýchacie cesty, odstraňuje kašeľ, znižuje vysoký krvný tlak a má tiež upokojujúci účinok na nervový systém.

 

Tak čo dáte mu šancu?

 


Suroviny:
šťava z 1 citróna
2 lyžice medu alebo agáve
čerstvo zomleté čierne korenie
soľ
2 hrste ľadového šalátu
2 hrste tmavého šalátu (napríklad lolo rosso alebo tmavý dubáčik)
1 šalátová uhorka
1 hlavička feniklu (nakrájaná na plátky tenké ako papier)
1 valček mäkkého kozieho syra (predávajú napríklad v Metre, odporúčam ten obalený v popole z uhlia ktorý má sivo-čierny povrch)
hrsť klíčkov munga (mungo je najchutnejšie v 1-2 dni klíčenia)
4 – 5 čerstvých fíg

 


Postup:
1. V malej miske alebo pohári zmiešajte citrónovú šťavu, med, soľ a korenie. Do pripravenej zmesi naložte natenko nakrájaný fenikel aspoň na 10 minút.
2. Medzičasom pokrájajte šalát a uhorku. Mne šalát chutí viac keď si ho potrhám rukami než keď ho krájam nožom a myslím, že potrhaný aj lepšie vyzerá. Uhorku zabavte semienok a pokrájajte na malé štvrťky.
3. Šalát, uhorku a naklíčené mungo zmiešajte vo veľkej mise. Pridajte naložený fenikel so všetkou šťavou ktorá zostala v miske.
4. Pred podávaním navrch na plátky nakrájajte kozí syr a čerstvé figy.

 

Chrumkavý ľadový šalát a mungo, mierne slaný kozí syr a sladké figy…ja osobne si neviem predstaviť lepšiu kombináciu. Všetky suroviny sú teraz ľahko dostupné tak ho určite vyskúšajte dajte vedieť, či Vám chutil.

 

Prajem Vám krásny, šťavnatý zvyšok leta.

 

Katka

 

Foto 6

Fresh rucola leaves

14_48_19_671_Spinach_Perpetual_Medium_

Foto 6

 

Foto 6