Nakličovanie: výber vhodnej nádoby

Na začiatku boli 3. Dnes som ponuku okresala iba na 2 druhy nakličovacích nádob. Prečo? Lebo je to tak jednoduchšie, prehľadnejšie, vybrala som to najlepšie za Vás a v skutočnosti sú to jediné dve veci ktoré potrebujete na to aby ste vedeli naklíčiť naozaj čokoľvek na svete.

 

Má to iba jeden háčik

 

Všetko by bolo jednoduché. Stačila by Vám jeden systém ktorý by platil pre nakličovanie všetkých druhov strukovín, obilnín a semienok zelených klíčkov. Len to až také jednoduché zase nie je. Situáciu komplikuje pár potvoriek z radu zelených klíčkov. Taká žerucha, rukola, čiastočne aj horčica, chia alebo ľanové semienka Vám vedia poriadne znepríjemniť život. Ale iba v prípade, že neviete ako na to. Ak sa na ne pripravíte bude to úplne naopak a ich chutné šťavnaté klíčky Vám budú robiť obrovskú radosť.

 

Nakličovanie bežných semienok

 

Pri klíčení bežných strukovín (mungo, adzuki, cícer, fazuľa, šošovica, hrášok…), obilnín (pohánka, quinoa, pšenica, jačmeň, špalda…) a zelených klíčkov (redkvička, ďatelinka, alfaalfa, brokolica, senovka, červená repa, cibuľka…) používam nakličovací pohár. Vybrala som si ho pre to lebo sa mi zdá praktický, čistý, jednoduchý, ľahko udržiavateľný a veľmi dobre sa s ním pracuje. Princíp asi poznáte. Semienka v pohári namočíte na 8 hodín do vody. Potom vodu vylejete a od tejto doby do pohára nikdy nenalievajte vodu na stálo ale iba preplachujete čistou vodou 2x denne (ráno a večer). Podobne to funguje aj s mnohými ďalšími miskami ktoré sa predávajú na nakličovanie. Platí iba jedno základné pravidlo. Klíčky musia zostať vlhké no nesmú stáť vo vode preto treba vždy dbať na to aby z pohára (alebo akejkoľvek misky ktorú používate) vždy odkvapkala všetka prebytočná voda. To je celé tajomstvo! Nič komplikované, však? Pár krát prepláchnete a klíčky sú na svete. Živé, zelené a zdravé.

 

Lenže potom sú tu tie spomínané potvorky.

 

Nakličovanie gélových semienok

 

Volám ich gélové. Možno sa niekde v múdrych knihách nazývajú odbornejšie ale slovo gélové ich celkom slušne vystihuje. To je totiž presne to, čo robia. Žerucha, rukola, horčica, bazalka, chia a ľan pri kontakte s vodou vytvárajú jemný alebo výrazný gélový povlak. Ak by ste takéto semienka nakličovali v pohári alebo inej miske výsledok by nebol ani pekný ani chutný. Tieto semienka môžete nakličovať na vate alebo gáze. Možno to poznáte. Mnoho ľudí dokonca spomína, že také niečo sa učili na základnej škole. Je to dobrý systém. Mám ho rada a často ho ľuďom odporúčam. Ak však chcete nakličovanie povýšiť na vyšší level môžete použiť nakličovací tanierik. Bol vytvorený práve na nakličovanie gélových semienok ktoré sa na kovovom sitku dobre rozprestrú a pekne dýchajú. Jeho výhodou oproti vate (okrem toho že naozaj skvelo vyzerá 🙂 ) je že klíčky si môžete trhať celé a konzumovať ich aj s korienkami ktoré v sebe tiež skrývajú kopec vlákniny, vitamínov, minerálov a fytochemických látok presne ako zvyšok rastlinky. A aby som nezabudla, určite v ňom naklíčite aj bežné semienka zelených klíčkov. Nie však obilniny ani strukoviny.

 

Žiadne ďalšie výnimky, potvorky ani háčiky nie sú. Len 2 typy semienok ktoré treba rozlišovať a potom už iba milión druhov klíčkov s ktorými môžete experimentovať.

awaa